Η πρόταση στοχεύει να λειτουργεί ως πόλος έλξης για τη γειτονιά, σε σχέση με τις ζητούμενες χρήσεις, αλλά και σε σχέση με την καθημερινότητα της γειτονιάς.Ο χώρος του Βρεφονηπιακού Σταθμού οργανώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε δύο ενότητες σε σχέση με δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους αυλές (νήπια – βρέφη). Ανάμεσά τους, βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και διοίκησης. Στο ανώτερο επίπεδο διαμορφώνεται μία πλατεία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Οι αίθουσες απασχόλησης του Βρεφονηπιακού έχουν κάτοψη κυκλικού σχήματος, η οποία προσδιορίζεται από τη φύση των δραστηριοτήτων των παιδιών, αναφορικά με την ηλικία τους. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να πλουτίζουν τις εμπειρίες τους, ώστε να δημιουργούνται οι βάσεις για την καλλιέργεια των ατομικών τους δεξιοτήτων και της συνεργασίας με τους άλλους. Οι ομαδοποιήσεις και η επικοινωνία των επιμέρους αιθουσών απασχόλησης, ενισχύουν περαιτέρω το αίσθημα ομαδικότητας και συνεργασίας.
Οι αίθουσες απασχόλησης έχουν θολωτές στεγάσεις. Το σχήμα και οι στεγάσεις των αιθουσών, ενισχύουν για τα παιδιά την αίσθηση ότι οι αίθουσες δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για το χώρο του ΒΝΣ. Το κυκλικό σχήμα και οι θολωτές στεγάσεις, σε συνδυασμό με την κοντινή σχέση τους με το έδαφος, εντείνουν για τα παιδιά την αίσθηση ασφάλειας και οικειότητας, αναφορικά με την εμπειρία της μήτρας και της μητρικής αγκαλιάς. Οι θόλοι έχουν καμινάδες αερισμού ή και σημειακά ανοίγματα για ενίσχυση του φυσικού αερισμού και φωτισμού, τα οποία ταυτόχρονα δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους.
Ο προτεινόμενος τρόπος κίνησης στο εσωτερικό του ΒΝΣ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολλαπλές μη συμβατικές χωρικές εμπειρίες και έχει αναλογίες με την κίνηση των ανθρώπων στη γειτονιά και την πόλη.
Σε σχέση με το βιοκλιματικό σχεδιασμό, εφαρμόζονται λύσεις γεωθερμίας, φυσικός αερισμός και ηλιασμός, προβλέψεις σκαισμού και διαβάθμισης ζωνών φωτός, φυτεμένα δώματα, δημιουργία τεχνητού λόφου, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καθώς και άλλα παθητικά και ενεργητικά συστήματα και συστήματα διαχείρησης πόρων.
Χανιά
Ι. Λεοντής, Δ. Στάσης Π.Τούρλας
Β. Αληφραγκής
Κ. Κραβαρίτης